Voorjaar 2024

Op 21 maart begint officieel de lente, we hebben dan ook al een paar spetterende dagen achter de rug. Vocht speelt geen rol, (op dit moment nat zat) en de temperatuur is relatief hoog.

De door Yuverta aangeplante haag ontspruit voluit!

Zie op de foto’s een keur aan bloesem en de diverse planten die ontluiken, zo fris en kleurrijk. Mensen die het Voedselbos bezoeken worden er altijd vrolijk van

De eerste (metsel)bijen melden zich al bij de 2 bijenhotels, de zwarte roodstaart, veldleeuwerik, en roodborsttapuit weten het Voedselbos ook al te vinden. Het worden hopelijk vaste (seizoens)gasten… ze zijn net terug uit het zuiden, veelal Afrika!  De torenvlak is inmiddels dagelijks te bewonderen, prachtig dat “bidden”

Op 24 maart, in de geluksweek, hebben we op zaterdag een rondleiding gegeven. Enkele zeer belangstellende (vooral) jonge mensen zijn wegwijs gemaakt in de opzet van het Voedselbos, hun interesse is verder aangewakkerd door de vele informatie die uitgewisseld werd. Spontaan werd hulp aangeboden voor toekomstige werkzaamheden..

Wij hebben slechts 1 rondleiding gegeven omdat alles nog erg kwetsbaar is en vooral niet moeten worden overlopen.  

Het Voedselbos staat inmiddels op de rol om geluksplek te worden, de 27 ste binnen de gemeente Roerdalen.

Een van de vrijwilligers hielp nog even mee om een kweekplek voor de grote Pimpernel aan te leggen,  de waardplant voor het Donker Pimpernelblauwtje. Het Flinke Ven herbergt een “stepstone” voor deze zeldzame vlinder. De overheden spannen zich gezamenlijk in om deze soort te behouden en te helpen waar het kan.. 

Op dit moment doet de HAS, (Hogere Agrarische School),  in ons voedselbos een onderzoek naar “geleedpotigen”, (insecten), en heeft daartoe vallen opgezet, ze willen het spiegelen met een “normaal” onlangs aangelegd stuk bos. Weer zo’n top activiteit die invulling geeft aan onze educatieve doelstelling. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst.

Een van de eerdere weinig droge (winter)dagen werd gebruikt om  de afrastering aan de voorzijde “versterkt” met (Amerikaans) eiken houten palen gerooid in het Linnerbos. (Geschonken door het Limburgs Landschap, waarvoor dank). Door de palen na het rooien te schillen gaan ze langer mee, even de handen uit de mouwen maar “dan heb je ook wat”.  De bedoeling is om hier Engels schapenhekwerk aan te bevestigen. 

De toegangspoort zal snel volgen, ook die moet nog worden opgehaald en worden geplaatst.

Tot zover!

Met lentegroet!

Ap Woudstra