Voedselbos “Flincke Ven”- beleefweek Limburg 2023

Je ziet als je regelmatig, zoals wij, wandelt op diverse plekken in Limburg dat het slecht gesteld is met de bossen in delen van Limburg. En dit gaat erg snel. Oorzaak de problemen van de CO2 in de lucht.

De slogan ontdek “de mooiste plekken dus trek erop uit en beleef de natuur”, zal binnenkort aan vervanging toe zijn als we niet in actie komen. We leren te weinig over klimaatverandering en natuur. Maar hoe leer je dat ? En waar ?

22 september begon de beleefweek Limburg. Ons interesse ging naar ……Voedselbos ‘het Flincke Ven’. We hadden al eens gehoord over voedselbossen. Documentaires gezien hoe verbouwing van producten plaatsvindt en vol bewondering gezien dat zelfs een restaurant twee Michelin sterren kreeg met producten alleen maar uit een voedselbos. Sterren voor authentieke smaken.

We wilden, nu we meer tijd hebben gekregen, ook zelf eens horen over dit initiatief waarin juist een kentering te zien zou zijn, waar natuur getracht wordt te herstellen. Dus helemaal happy dat door de beleefweek dit op ons pad komt in Herkenbosch op 22 september.

We hadden tevens heel veel geluk en kregen zelfs een hele persoonlijke rondleiding van een zeer enthousiaste Ap Woudstra. Hij vertelt ons in geuren en kleuren over dit voedselbos in ontwikkeling en de weg naar zelfvoorzienend worden en een goede bijdrage kunnen leveren voor het klimaat. Dit werd voor ons zeer leerzame middag. Mooi om zelf te kunnen zien. Mooi om zelf mee te maken. Verwend werden we, dat hier ruimschoots de tijd voor werd genomen in ‘Het Flincke Ven’.

Zo’n voedselbos kost veel moeite, maar het leert eigenlijk dat als je niet de moeite doet om qua tijd meer te bereiken, al het mooie wat de natuur te bieden heeft verloren gaat. Een zorgwekkende gedachte.

Dit voedselbos is een supergaaf initiatief en laat niet alleen zien dat er mogelijkheden zijn om het anders te doen maar is tevens een leerzame eye-opener. Mooi is ook dat hier gestart, ontwikkelt en later mogelijk geoogst wordt door vrijwilligers. Een voorproefje kregen wij zelf al tijdens de korte ingelast (munt)theepauze toen Ellen (al even enthousiast als Ap) stokbrood met eigen gemaakte jam, van de opbrengst van de blauwe bessen struiken uit dit voedselbos, serveerde. Heerlijk.

Ons enthousiasme is in elk geval vele malen groter geworden. 28 oktober a.s. gaat Piet meehelpen om 80 bomen te planten zodat het voedselbos zich nog verder kan ontwikkelen.

Beleef het zelf ook eens net zoals wij. Wij vonden het een ontzettend leuke manier om te leren op een andere manier met natuur en voedsel bezig te zijn.

Super bedankt Ap en Ellen.

Agnes en Piet