Update nieuws, 1 juli 2024

De zomerperiode is vooral bedoeld om te groeien, en dat doet het in ons voedselbos, het groeizame, natte weer zorgt er voor dat alles weelderig groeit en dat de nieuwe aanplant goed aanslaat, op een enkel boompje na, zit de groei er goed in. (Fruit)opbrengst zal dit jaar zeer laag zijn vanwege die enige zeer koude vorstnacht in het voorjaar jl. die veel schade aan het fruit heeft toegebracht De flora herstelt zich snel maar het fruit is bijna volledig verloren. Voordeel is nu wel dat de groeikracht nu in de plant zelf gestopt wordt waardoor de planten top groeien. Volgend jaar zal de oogst dan ook groter zijn.  

De huidige werkzaamheden zijn vooral maaien, maaien en nog eens maaien om de spiegels van de bomen te kunnen bedekken, pad en planten vrij te zetten en te zorgen voor de nodige mulch. 

De structuur van de bodem moet verbeterd worden, daarvoor moet er een grote toename komen van organische stoffen die  tevens zorgen voor een groter (water)bufferend vermogen van de grond.

Wat is er in deze periode nog gebeurd?; Naast de poort is er aan de voorkant van het voedselbos een schapenhekwerk geplaatst, (zie foto’s), mogelijk gemaakt door een donatie van bouwbedrijf Maasveste Berben Bouw. Daar zijn wij erg blij mee omdat het een praktische afscheiding is en daarnaast verzorgd uitziet. Honden kunnen nu niet meer hun behoefte doen in het voedselbos. Japanse Wijnbessen, (Rubus phoenicolasius), zijn en worden geplant om het hekwerk te laten begroeien. (Zie foto’s)

Japanse wijnbes, (Rubus phoenicolasius)

Op 1 juli heeft een landelijke en lokale onderwijs delegatie  ons voedselbos bezocht, (MBO Raad, Woerden en Yuverta Roermond). Dat was een zeer zinvolle actie temeer om het fenomeen voedselbos te promoten en draagvlak te vergroten. Meer nieuws hierover volgt.

Het wordt  steeds interessanter  om eens een bezoekje te brengen in het voedselbos, graag zien wij een reactie in ons gastenboek…daarnaast wordt een donatie, hoe klein ook, erg op prijs gesteld, (zie: https://voedselbosroerdalen.nl/doneren/). 

De “aanlooptijd”, d.w.z de tijd die het voedselbos nodig heeft om goed te gaan renderen, is volgens het boekje 5 a 7 jaar…wij zijn nu pakweg 2,5 jaar onderweg……

Tot ziens, tot later!

Ap Woudstra, vz