Update

Beste vrienden van het voedselbos Flincke Ven

Voordat we het jaar 2023 afsluiten nog een update: wat is er nog gebeurd na 28 oktober, na de tweede grote plantdag?

Hieronder een opsomming van de werkzaamheden, zoals:

  • de aanleg van een “egelschuilplaats”, zie foto’s
  • aanleg van een ‘ontmoetingsplek’ aangelegd met een windscherm van kardinaalsmutsen
  • en de aanplant van ….. zijn  tientallen struiken zoals hazelaar, veldesdoorn en wilgen. Bomen zoals paardenkastanje, wintereik en een uiensoepboom ontbreken ook niet meer in het voedselbos. Naast extra bessenstruiken, zoals dertig frambozen, tien Gojibessen en tien duindoorns staan er ook nog Zweedse lijsterbes en drie coniferen in het voedselbos. Begin volgend jaar worden nog drie moerbeibomen, enkele abrikozenboompjes en jeneverbessen geleverd.  
  • twee insectenhotels: een handgemaakt met allerlei soorten holletjes en de ander is een dode wilgenstam met geboorde gaten


Met de aanplant van ruim duizend bomen en struiken, meer dan honderd verschillende soorten, hebben we ons doel grotendeels gerealiseerd. Dankzij het enthousiasme en de inbreng van vele vrijwilligers is iedereen blij en tevreden over ‘ons’ voedselbos. Natuurlijk was dit niet mogelijk geweest zonder de gemeentelijke en provinciale subsidie, de vele sponsoren en de gulle gevers van plantmateriaal en andere zaken. We willen iedereen hiervoor heel hartelijk danken.

Dat donaties en inzet zeer welkom blijven behoeft geen betoog. In de opstartfase is een voedselbos een behoorlijke investering die pas later over enkele jaren gaat renderen. 

Het is nu wachten op het voorjaar, wat zal dat een feest worden!

Goed nieuws is ook dat de gemeente Roerdalen ons voedselbos nomineert als 27ste geluksplek!.

Bedankt alle (vaste) vrienden en  vrijwilligers voor jullie inbreng, inzet  en enthousiasme en voor zo meteen bijzonder fijne feestdagen toegewenst!

Ap Woudstra, namens bestuur Voedselbos Flincke Ven.