Update Nieuws

Beste allemaal,

Niet iedereen zal staan te juichen maar het vele regenwater gevallen in deze zeer natte lente is zo geweldig voor de natuur in het algemeen maar vooral voor ons Voedselbos! Water brengt leven, dat kan je daar nu zien, nagenoeg alle aanplant slaat aan en groeit geweldig! (Zie foto’s onder aan dit bericht)

Er wordt (hoog) gras gemaaid rond de boomspiegels om deze vrij te zetten en te kunnen bedekken met het gemaaide gras waardoor er voeding toegevoegd wordt en de grond vochtiger blijft in drogere tijden; het overschot aan maaisel wordt verder gebruikt om te mulchen via de composthoop.

Het pad dat dreigt dicht te groeien wordt nu regelmatig vrijgehouden van het vele gras, ook dit doen we door het regelmatig te maaien.(zie foto)

Samen met enkele vrijwilligers hebben we een mooie poort geplaatst die geschonken is door landgoed Aan het Brouck te Vlodrop, waarvoor onze hartelijke dank aan de schenker. Dat was een hele klus; uitgraven, vervoeren en vervolgens weer ingraven. Deze poort geeft het Voedselbos meer “smoel”, we zijn er echt blij mee! (Zie foto)

Schapenhekwerk wordt nog aan de voorkant aangebracht, dit hekwerk is mogelijk gemaakt door een donatie van Bouwbedrijf Maasveste Berben Bouw, te Sint Odiliënberg.

Dit  hekwerk willen we laten volgroeien met een klimmer, in dit geval met de Japanse Wijnbes, 10 planten gaan die klus klaren. (Zie foto)

Op 29 Mei hebben wij bij de Wiesboom een bordje geplaatst ter nagedachtenis aan Wies Willekens die deze walnoot als eerste grote boom schonk aan het Voedselbos, meer. Over Wies kan je lezen in een artikeltje in de nieuwsrubriek eerder. (Bordje zie foto)

Als dit groeizame weer doorzet in de zomer dan zal 2024 een belangrijk groei jaar zijn en ziet het Voedselbos in 2025, 3 jaar na start al bijzonder “geslaagd”uit, het is nu al bijna niet meer voor te stellen dat onze hectare 3 jaar geleden nog een “productie” grasland was, wat een verandering! en nu al een veilige honk voor tal van dieren waaronder bijzondere vogels, kikkers, hagedissen en insecten….. (zie foto roodborsttapuit)

Met lentegroet

Ap Woudstra

HAS green academy Venlo

Wanneer je momenteel het voedselbos bezoekt zie je een witte tent staan. Deze staat hier vanwege het biodiversiteitsonderzoek dat zich afspeelt in het voedselbos. Vier studenten van de HAS green academy Venlo zijn bezig met het onderzoeken of de biodiversiteit van geleedpotigen anders is dan de biodiversiteit van geleedpotigen in een nabij gelegen recent aangeplant bos.

Maar hoe onderzoek je de biodiversiteit van geleedpotigen? De studenten doen dit door de geleedpotigen te vangen en te determineren. Zo ontstaat er een indeling met de naam van een geleedpotige en hoe vaak deze is teruggevonden. De geleedpotigen worden op twee manieren gevangen, namelijk via een malaiseval en via potvallen. De malaiseval is de witte tent, die momenteel te zien is en is gericht op vliegende insecten. Om lopende geleedpotigen te vangen zijn er in het voedselbos vier potvallen uitgezet. Dit zijn kleine emmertjes met een kier tussen de deksel en de emmer. De geleedpotige loopt onder de deksel door de val in, maar grotere dieren kunnen vanwege de deksel niet gevangen raken.

De vallen worden dan om de week geleegd en in het laboratorium op de HAS gedetermineerd. Deze moeten vanwege de grootte onder de binoculair (tussen een vergrootglas en microscoop in) bekeken worden. Het verschil in soorten kan namelijk zitten in het aantal segmenten (onderdelen) van de poot van de kever. Het wordt voor de studenten dus nog wat gepriegel om alle geleedpotigen te determineren.

Uiteindelijk hopen we dat met deze gegevens aangetoond kan worden wat voor kleurrijk project het voedselbos is, voor mens en dier!

Met vriendelijke groet,

Daan van Duuren, Lieselotte Sihasale, Sanne van den Boogaard en Kars Richter

Voorjaar 2024

Op 21 maart begint officieel de lente, we hebben dan ook al een paar spetterende dagen achter de rug. Vocht speelt geen rol, (op dit moment nat zat) en de temperatuur is relatief hoog.

De door Yuverta aangeplante haag ontspruit voluit!

Zie op de foto’s een keur aan bloesem en de diverse planten die ontluiken, zo fris en kleurrijk. Mensen die het Voedselbos bezoeken worden er altijd vrolijk van

De eerste (metsel)bijen melden zich al bij de 2 bijenhotels, de zwarte roodstaart, veldleeuwerik, en roodborsttapuit weten het Voedselbos ook al te vinden. Het worden hopelijk vaste (seizoens)gasten… ze zijn net terug uit het zuiden, veelal Afrika!  De torenvlak is inmiddels dagelijks te bewonderen, prachtig dat “bidden”

Op 24 maart, in de geluksweek, hebben we op zaterdag een rondleiding gegeven. Enkele zeer belangstellende (vooral) jonge mensen zijn wegwijs gemaakt in de opzet van het Voedselbos, hun interesse is verder aangewakkerd door de vele informatie die uitgewisseld werd. Spontaan werd hulp aangeboden voor toekomstige werkzaamheden..

Wij hebben slechts 1 rondleiding gegeven omdat alles nog erg kwetsbaar is en vooral niet moeten worden overlopen.  

Het Voedselbos staat inmiddels op de rol om geluksplek te worden, de 27 ste binnen de gemeente Roerdalen.

Een van de vrijwilligers hielp nog even mee om een kweekplek voor de grote Pimpernel aan te leggen,  de waardplant voor het Donker Pimpernelblauwtje. Het Flinke Ven herbergt een “stepstone” voor deze zeldzame vlinder. De overheden spannen zich gezamenlijk in om deze soort te behouden en te helpen waar het kan.. 

Op dit moment doet de HAS, (Hogere Agrarische School),  in ons voedselbos een onderzoek naar “geleedpotigen”, (insecten), en heeft daartoe vallen opgezet, ze willen het spiegelen met een “normaal” onlangs aangelegd stuk bos. Weer zo’n top activiteit die invulling geeft aan onze educatieve doelstelling. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst.

Een van de eerdere weinig droge (winter)dagen werd gebruikt om  de afrastering aan de voorzijde “versterkt” met (Amerikaans) eiken houten palen gerooid in het Linnerbos. (Geschonken door het Limburgs Landschap, waarvoor dank). Door de palen na het rooien te schillen gaan ze langer mee, even de handen uit de mouwen maar “dan heb je ook wat”.  De bedoeling is om hier Engels schapenhekwerk aan te bevestigen. 

De toegangspoort zal snel volgen, ook die moet nog worden opgehaald en worden geplaatst.

Tot zover!

Met lentegroet!

Ap Woudstra

Na de winterslaap

Beste allemaal,

Na een (korte) vorstperiode in januari, waarbij het Voedselbos door koude en sneeuw in winterslaap verkeerde, hebben wij op vrijdag, 2 februari 2024, het laatste deel aangeplant; hiermee is het Voedselbos voor 99 % en conform “ontwerpplan” gerealiseerd.

Wij hebben vrijdag geplant; 3 moerbeibomen, 1 (extra) Zweedse lijsterbes, 2 abrikozen en een kaki….Deze planten stonden nog in “nabestelling”  en zijn die dag s’morgens opgehaald in Margraten.

Nu is het vooral een zaak van geduld, de natuur moet het nu zoveel mogelijk zelf gaan doen. Belangrijk is dat de aanplant de kans krijgt goed aan te slaan en met name goed te wortelen. We gaan dat proces goed volgen en eventueel, waar noodzakelijk, wat helpen.

De toepassing van wol gaat ons daar hopelijk goed bij helpen. De wol houdt vocht goed vast, is een alternatief voor turf en geeft daarnaast extra voedingsstoffen. De toevoeging van turf is vanuit duurzaamheidsoverwegingen minder wenselijk.

Komend voorjaar zal een feestje worden…er staat zoveel te wachten om te ontluiken! Met wat support van de weergoden is succes verzekerd! 

De volgende klus is het ophalen en plaatsen van een poort en hekje.

Met voorjaarsgroet

Ap Woudstra

Update

Beste vrienden van het voedselbos Flincke Ven

Voordat we het jaar 2023 afsluiten nog een update: wat is er nog gebeurd na 28 oktober, na de tweede grote plantdag?

Hieronder een opsomming van de werkzaamheden, zoals:

 • de aanleg van een “egelschuilplaats”, zie foto’s
 • aanleg van een ‘ontmoetingsplek’ aangelegd met een windscherm van kardinaalsmutsen
 • en de aanplant van ….. zijn  tientallen struiken zoals hazelaar, veldesdoorn en wilgen. Bomen zoals paardenkastanje, wintereik en een uiensoepboom ontbreken ook niet meer in het voedselbos. Naast extra bessenstruiken, zoals dertig frambozen, tien Gojibessen en tien duindoorns staan er ook nog Zweedse lijsterbes en drie coniferen in het voedselbos. Begin volgend jaar worden nog drie moerbeibomen, enkele abrikozenboompjes en jeneverbessen geleverd.  
 • twee insectenhotels: een handgemaakt met allerlei soorten holletjes en de ander is een dode wilgenstam met geboorde gaten


Met de aanplant van ruim duizend bomen en struiken, meer dan honderd verschillende soorten, hebben we ons doel grotendeels gerealiseerd. Dankzij het enthousiasme en de inbreng van vele vrijwilligers is iedereen blij en tevreden over ‘ons’ voedselbos. Natuurlijk was dit niet mogelijk geweest zonder de gemeentelijke en provinciale subsidie, de vele sponsoren en de gulle gevers van plantmateriaal en andere zaken. We willen iedereen hiervoor heel hartelijk danken.

Dat donaties en inzet zeer welkom blijven behoeft geen betoog. In de opstartfase is een voedselbos een behoorlijke investering die pas later over enkele jaren gaat renderen. 

Het is nu wachten op het voorjaar, wat zal dat een feest worden!

Goed nieuws is ook dat de gemeente Roerdalen ons voedselbos nomineert als 27ste geluksplek!.

Bedankt alle (vaste) vrienden en  vrijwilligers voor jullie inbreng, inzet  en enthousiasme en voor zo meteen bijzonder fijne feestdagen toegewenst!

Ap Woudstra, namens bestuur Voedselbos Flincke Ven.

Studenten Yuverta Roermond helpen mee

Klik hier voor het hele bericht

Roermond – 6 november 2023 – Op vrijdag 3 november hebben zo’n 20 aankomend én tweedejaars studenten van Yuverta Bos- en Natuurbeheer hun handen uit de mouwen gestoken tijdens de Natuurwerkdag 2023. Samen met vrijwilligers van de Stichting Voedselbos Roerdalen hebben ze een heg geplant bij een voedselbos dat wordt ontwikkeld in het Meinweggebied in de gemeente Roerdalen. 

Voedselbos

Een voedselbos is een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige en/of houtige soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels ed.) voor de mens als voedsel dienen.

Meer informatie over het voedselbos in Roerdalen is te vinden op de website voedselbosroerdalen.nl  

Leren in de praktijk

De aanleg van een voedselbos is een geweldig initiatief, waaraan de Yuverta-studenten een belangrijke bijdrage hebben mogen leveren. Voor de tweedejaarsstudenten betrof het een praktijkopdracht. Voor de aankomend studenten was het een manier om in de praktijk kennis te maken met de opleiding en de praktijk, het zogenoemde proefstuderen. Een proefstudeersessie is een belangrijk moment in de aanloop naar een studiekeuze. Studenten die erover denken om in de toekomst een opleiding Bos- en Natuurbeheer of een andere Yuverta-opleiding te gaan volgen, kunnen zich ook aanmelden voor zo’n proefstudeersessie.

Informatie en aanmelden: Proefstuderen Yuverta mbo Roermond

Over Yuverta

Yuverta is de grootste groene opleider van Nederland. Het onderwijsaanbod loopt uiteen van middelbare scholen met vmbo, mavo en het groene lyceum tot mbo-opleidingen op alle niveaus. Ook biedt Yuverta verschillende cursussen en trainingen aan. De onderwijsorganisatie beschikt over 52 locaties. De scholen bevinden zich van Amsterdam tot Heerlen en van Den Haag tot Velp. Jaarlijks leidt Yuverta zo’n 20.000 leerlingen en studenten op. 

Foto’s Yuverta Roermond
061123/HvL

Natuurwerkdag 3 november 2023


Beste allemaal,

Op vrijdag 3 november 2023, een van de nationale natuurwerkdagen dit jaar, heeft Yuverta, met zo’n 20 studenten plus begeleidend docent Peter Harrewijn, een gemengde haag aangeplant, die op termijn gesnoeid gaat worden als zogenaamde “vlechthaag”. 

Deze vlechthaag wordt  LATER, ook door de studenten zelf,  aangelegd. Het gaat namelijk een paar jaar duren voordat de planten daar geschikt voor zijn, de planten moeten daar een bepaalde (stam)dikte voor hebben.

Opnieuw waren de weergoden ons goed gezind, nagenoeg geen spatje regen gevallen, de planten waren goed op tijd aangeleverd, goed “spul”, waaronder; Gelderse roos, liguster, roos, vuilboom. Wat mij persoonlijk opviel was de georganiseerde aanpak en de onderlinge harmonie waaronder de werkzaamheden verliepen, erg gemotiveerde studenten die er zin in hadden, top! 

De innerlijke mens werd niet vergeten, (drank, vlaai en broodjes), waarbij bij mij de indruk ontstond dat de “schwung”, mede  daardoor, er goed in bleef. De klus werd snel  maar ook goed geklaard. 

Na de broodjes nog een korte rondleiding door het hele voedselbos en voldaan naar huis!

Beste studenten en docent, ik meen te mogen stellen, dit namens het voltallige bestuur, jullie hartelijk te mogen bedanken voor deze leuke, zinvolle en leerzame dag. Ik/wij hopen jullie nog eens te zien….en zo niet, dan het voedselbos zelf toch! Jullie zullen het voedselbos nog in vol ornaat mee gaan maken…….en daar heb je dan eigenhandig  aan meegewerkt!,  dat lijkt mij een heerlijk gevoel!

Nogmaals bedankt !

Ap Woudstra, vz

Plantdag 28 oktober 2023: Wat een feestje!

Zaterdag 28 oktober jl. plantdag!, op deze dag hadden wij de tweede grote “aanplantdag”, met 15 personen zeker 100 planten gezet, waaronder de nodige bomen, linden, eiken, haagbeuken, fruitbomen, olijfwilg, kiwi’s, bessen, enz, enz, enz.. Het voedselbos is nu qua aanplant voor 90/95 % gerealiseerd!.

Daarnaast 2 insectenhotels geplaatst, een natuurlijke, een boomstam met gaten en een bijzonder mooi en kunstig ontworpen exemplaar als donatie van vrienden en vrijwilligers!… een blijk van waardering en zorg voor de biodiversiteit, een topinitiatief!..waarvoor veel dank! 

Het weer was boven verwachting, geen druppel gevallen!, dit terwijl eerder gemeld werd dat het een (zware) regendag zou zijn, niets van dat alles!

De dag doorgekomen met hard “aanpoten”, gezellig (bij)kletsen, plezier maken en de inwendige mens op zijn tijd versterken met broodjes, soep, vlaai en drank!

En weer een woord van dank aan allen die ons Voedselbos op deze wijze helpen te realiseren, 🙏🙏

Nu naar de volgende activiteit;  vrijdag 3 november de aanplant van een gemengde haag door Yuverta-studenten

Wat kan een mens “alleen”?

Met groene groet!

Ap Woudstra, vz

De Patrijzen van Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg

Voorjaar 2023 heeft Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg vier naburige patrijzenkoppels in de buurt van twee vogelakkers gezenderd. De hanen zijn uitgerust met een GPS zender (satelliet data) en de hennen met een hals zender waarmee ze live uit te peilen zijn. Op bijgaand kaartje staan de locaties van de koppels gedurende vijf dagen begin mei 2023. Alle vier de koppels zijn uiteindelijk gaan nestelen in een wegberm, zie ook bijgaand filmpje. De afgelopen jaren is in het Limburgse onderzoeksgebied al vastgesteld dat de helft van de patrijzen in smalle wegbermen nestelt. De overige nesten bevonden zich vooral in grasland en graan. De rest op andere plekken zoals gladiolen, aardappels of een voortuintje. Waarschijnlijk zijn dit vooral vervolglegsels van koppels die bij een eerste nestpoging in een wegberm in de legfase uitgemaaid zijn. Het lijkt er steeds meer op dat dit één van de grote problemen is voor de patrijs. Door schaalvergroting zijn ruige randjes in het veld verdwenen. Om te nestelen zijn patrijzen nu helemaal aangewezen op wegbermen en slootkanten. Die helaas in mei en juni massaal gemaaid worden. In het beste geval gebeurt dit in de legfase en kunnen de patrijzen nog een nieuw legsel maken. Maar als de hen al even zit te broeden wordt ze onherroepelijk op het nest doodgemaaid. En maak je geen illusies. Je ziet ze echt niet zitten. Daarom een dringende oproep aan boeren, waterschappen wegbeheerders. Maai niet in mei en juni! Patrijzen, maar b.v. ook fazanten, roodborsttapuiten en graspiepers leggen massaal het loodje. En in slootkanten wilde eend en krakeend. Het is een jaarlijks weerkerende slachting die de boerenlandvogels nog verder in het nauw brengt. Gun ze die laatste veilige plekjes om voor nageslacht te zorgen.

Overzicht van 5 dagen in mei van de GPS verplaatsingen van de patrijzen

IVN beleefweek 2023 en meer

De IVN beleefweek zit erop, in het begin van de week hebben we een rondleiding gegeven voor Piet en Agnes, zij waren zeer belangstellend.

Anne kwam medio deze week met haar 2 kinderen; eind van de week nog 4 bezoekers waaronder Geert en Mia op vrijdag; ze vonden het zeer interessant en hebben genoten, geleerd en alles erg gewaardeerd…. 

We kunnen terugkijken op een geslaagde week! Ondanks dat zich er relatief weinig mensen meldden was het wederzijds zinvol en kon eenieder volop geïnformeerd worden over ons initiatief. De gasten hebben kunnen proeven wat een voedselbos kan opbrengen waar onder muntthee en blauwe bessenjam. Sommigen hebben wat groente meegenomen.

Wij vonden het een geslaagde week…klein maar fijn..

Wat is er verder gebeurt: 

Er is de afgelopen periode met name  gemaaid rond de fruitbomen, de meidoornhaag bijna geheel “vrijgezet”, struwelen wat vrijgemaakt, pad bij gehouden, bomen van labels voorzien, enz, enz…. 

Het is top om  te zien dat er inmiddels van alles leeft is in het Voedselbos, ook qua dieren:
Zo zijn gesignaleerd:

 • Levendbarende hagedis;
 • Zandhagedis;
 • Bruine kikker;
 • Rugstreeppad;
 • Koninginnepage;
 • Peper-en-zoutvlinder;
 • Veldkrekel;
 • Diverse soorten sprinkhanen w o de Sabelsprinkhaan;
 • Kleine Vuurvlinder;
 • Atalanta;
 • Dagpauwoog;
 • Haas;
 • Veldmuizen;
 • Woelmuizen;
 • Mollen;
 • En een zwarte zwerfkat, (zijn we hier blij mee?).

Ook diverse vogels maken al dankbaar gebruik van de beschutting mogelijkheden van boompjes en struiken; van de Provincie hebben we hout ontvangen om een “houtril” aan te leggen en te versterken, daarnaast een grote (wilgen)stam

En dit is nog maar het begin…

Nu gaan we ons focussen op de aanplant dag 28 oktober en de “haag plantdag“ 3 november. De bestellingen zijn gedaan en op de 28ste komen veel vrijwilligers hun steentje bijdragen. Op 3 november zullen 20 studenten van Yuverta een gemengde haag gaan aanplanten.

Zandhagedis, (lacerta agilis)
Levendbarende hagedis, (zootoca vivipara) 

Tot groens!

Ap Woudstra vz