Na de winterslaap

Beste allemaal,

Na een (korte) vorstperiode in januari, waarbij het Voedselbos door koude en sneeuw in winterslaap verkeerde, hebben wij op vrijdag, 2 februari 2024, het laatste deel aangeplant; hiermee is het Voedselbos voor 99 % en conform “ontwerpplan” gerealiseerd.

Wij hebben vrijdag geplant; 3 moerbeibomen, 1 (extra) Zweedse lijsterbes, 2 abrikozen en een kaki….Deze planten stonden nog in “nabestelling”  en zijn die dag s’morgens opgehaald in Margraten.

Nu is het vooral een zaak van geduld, de natuur moet het nu zoveel mogelijk zelf gaan doen. Belangrijk is dat de aanplant de kans krijgt goed aan te slaan en met name goed te wortelen. We gaan dat proces goed volgen en eventueel, waar noodzakelijk, wat helpen.

De toepassing van wol gaat ons daar hopelijk goed bij helpen. De wol houdt vocht goed vast, is een alternatief voor turf en geeft daarnaast extra voedingsstoffen. De toevoeging van turf is vanuit duurzaamheidsoverwegingen minder wenselijk.

Komend voorjaar zal een feestje worden…er staat zoveel te wachten om te ontluiken! Met wat support van de weergoden is succes verzekerd! 

De volgende klus is het ophalen en plaatsen van een poort en hekje.

Met voorjaarsgroet

Ap Woudstra