HAS green academy Venlo

Wanneer je momenteel het voedselbos bezoekt zie je een witte tent staan. Deze staat hier vanwege het biodiversiteitsonderzoek dat zich afspeelt in het voedselbos. Vier studenten van de HAS green academy Venlo zijn bezig met het onderzoeken of de biodiversiteit van geleedpotigen anders is dan de biodiversiteit van geleedpotigen in een nabij gelegen recent aangeplant bos.

Maar hoe onderzoek je de biodiversiteit van geleedpotigen? De studenten doen dit door de geleedpotigen te vangen en te determineren. Zo ontstaat er een indeling met de naam van een geleedpotige en hoe vaak deze is teruggevonden. De geleedpotigen worden op twee manieren gevangen, namelijk via een malaiseval en via potvallen. De malaiseval is de witte tent, die momenteel te zien is en is gericht op vliegende insecten. Om lopende geleedpotigen te vangen zijn er in het voedselbos vier potvallen uitgezet. Dit zijn kleine emmertjes met een kier tussen de deksel en de emmer. De geleedpotige loopt onder de deksel door de val in, maar grotere dieren kunnen vanwege de deksel niet gevangen raken.

De vallen worden dan om de week geleegd en in het laboratorium op de HAS gedetermineerd. Deze moeten vanwege de grootte onder de binoculair (tussen een vergrootglas en microscoop in) bekeken worden. Het verschil in soorten kan namelijk zitten in het aantal segmenten (onderdelen) van de poot van de kever. Het wordt voor de studenten dus nog wat gepriegel om alle geleedpotigen te determineren.

Uiteindelijk hopen we dat met deze gegevens aangetoond kan worden wat voor kleurrijk project het voedselbos is, voor mens en dier!

Met vriendelijke groet,

Daan van Duuren, Lieselotte Sihasale, Sanne van den Boogaard en Kars Richter